2020. július 7.

Lassan

Az utca olyan volt, amilyen mindig. Nyüzsgő, középszerűen bohém, középszerűen elegáns, középszerűen részeg.
A kocsma, amit csak a törzsvendégek hittek pubnak, elnéző mosollyal ringatta az övéit, és bár a nő is ott ült az ölében, az arca merevsége, a válla feszessége, a nyakán lüktető ér és a szomorú ránc a szája sarkában elárulta, hogy ő nem része ennek az ölelésnek. Nem bánta. Azért volt csak ott, hogy soha többé ne akarjon ott lenni. Búcsúzott. Lazán fogta a mindent elnyelő táskát, tüzet adott magának, ha nem kapott, és ha mégis udvariasan láng lobbant az arca előtt, úgy hajolt fölé, hogy az ujjai ne érjenek a tüzet fogó kézhez.
Hallgatott, beszélt, válaszolt, kérdezett. Felvette a ritmust, mert tudott táncolni, csak nem volt neki mindegy, ki kéri fel. Lassan mozdult. Lassan nevetett. Lassan döntött. Nagyra tágult szemmel nézte, ahogy a pohár megbillen egy felelőtlen mozdulattól, tudta, hogy le kell esnie, várta, hogy megtörténjen, mert ez a rendelt befejezés.
Nem ez lett.
Valaki, és az teljesen mindegy, hogy ki, olyan sebesen törte meg a zuhanás ívét, kapta el azt, aminek a sorsa rég bele volt marva az utca kövébe, hogy változott az idő, görbült a tér, és a valóság minden valószerűségét a mesének adta.
Mert a pohár nem robbant szilánkokra. Mert nem kellett mindennek úgy lennie, mert nem kellett mindennek úgy történnie, ahogyan kellett volna.
Lenézett a lába elé, de nem volt már ott a beton, a tó nézett vissza rá. A víz emelkedett, elérte a talpát, megnyalta a bokáját, simogatta a térdét, és mire a combjai közé ért, már melegen hullámzott, átfogta a derekát és megemelte a sötétkék blúzt, hogy a melleit is becézhesse.
Nem várta meg, hogy a szájáig érjen. Nem volt már szomjas. Felállt, lustán nyújtózott, elérte a holdat, levette, a hajába fésülte, megnézte magát a kirakatok vak szemében és elsétált. Lassan. Ahogyan szokott.
Az utca olyan maradt, amilyen mindig volt. Nyüzsgő, középszerűen bohém, középszerűen elegáns, középszerűen részeg.
Az öreg csapos pedig hetekig tündérekről álmodott, de a borra fogta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése