2014. május 5.

A "borszakik"



Ki az igazi? Aki profin löki ki a szakszavak precízen megfont hálóját? Aki magába szívta a legtöbb fajta jellemzőit, utána olvasott, rá sem kell néznie a palackra, bele sem kell szagolnia a pohárba, szájába sem kell vennie bort, már betárazta a lehetséges változatokat a verbális minősítésre, csak meghúzza a ravaszt és megsemmisülve omlik össze a publikum, esetleg a hátsó sorokból suttoghat bátortalanul az amatőr, hogy, tessék mondani, mi a bánat az, hogy hosszú a bor? Vagy valami hasonló botorságot. És naná, hogy az fogja a leghangosabban leciccegni, akinek éppúgy fogalma sincs arról, hogy a hosszúság jelen esetben nem hagyományos mértékegység, legalábbis nem centiket mér.
Ennyire igazi bárki lehet. Három-négy cikk, kettő borbemutató, hetente egy boros műsor a "zöldséges" csatornán és garantált a látvány-borszaki.
De hogy legyen igazi az, aki tudja, hogy nem ért a borhoz? Mert ő csak szereti, kóstolja, issza, nézegeti, gyönyörködik, élvezi, vagy gondolkodás nélkül kiönti. Aki először csak annyit tud kinyögni, hogy ízlik, vagy nem ízlik. Ő nem igazi?
Fel a fejjel és elő a pohárral nem igaziak! Mondjátok, amit láttok, amit éreztek, amit gondoltok! Ha már nincs a szakma a zsebetekben, legyen a bor a lényeg! Vannak szavak a színekre, vannak szavak illatra, zamatra. Asszociáljunk merészen, kapcsoljunk össze mindent, ami kiverheti a biztosítékot, legyen a kóstolás is mese. Márpedig minden jó mesében megtörténhet a lehetetlen, a varázslat és a csoda. Mert a bor is olyan, mint a szöveg. Nem mindegy ki issza, mikor issza, hogyan és mivel. A befogadás konkrét és egyedi, az élmény is csak az lehet, és az is, ahogy elmondhatóvá válik.
Aztán emeljünk kalapot az igazi borkritikusok előtt, akik tudják, hogy a szakma az alap, de hiteles csak akkor lehet a vélemény, ha klisék nélkül, valódi találkozásból születik meg.
És akkor még az alázatról és a művészetről nem is beszéltem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése