2014. május 7.

Palack



Nem vagyok az a nő, aki lázba jön ruháktól, kencéktől vagy cipőktől. De fontos a külső. Az első találkozás meghatározó, legyen szó emberről, lakásról, tájról, vagy borról. A szem a felderítő, ami rányílik, fókuszál, letapogat és dönt. Ha megállok egy boros üzlet előtt, már belépés előtt keresem azt a palackot, ami rám kacsint. Flörtölnie kell arányokkal, formával, színekkel és stílussal, rafináltan odacsalogatni magára a pillantást, ami a kíváncsiságot élteti. Ha működik, már sasszézok is oda ahhoz a sorhoz, ahhoz a polchoz, ahhoz az üveghez. Félig megvagyok. Persze még ekkor is törhet a varázs, simán kiránt az ismerkedésből, ha nem értem a fantázianevet, ha nem találok kapcsolatot a megjelenés és a fajta között, ha felfedezem, hogy klisé az egész, messziről vonzó, közelről dögunalom.

Ami a leggázosabb:

  • Vigyorgó, vagy komolykodó, illetve bármilyen fénykép a borászról. Pofival eladni bort, hát... Hajrá! Végül is, akkor már jöhetnek a dekoratív csajok, esetleg a kutya-gyerek kombináció, azt olvastam, az mindent visz.
  • Kerekecske hordócska, gurulós szőlőcske, lágy kenyér és lyukas sajt, a fantázia pedig sikítva rohan a másik irányba.
  • Klasszikus bordó, arany cirádák. Nincs indok, csak halkan súgom, az elegancia, az valami más.
  • Bármilyen nemzeti, vallási, filozófia szimbólum. Nekem senki nem billogozza azt a cuccot, amit szó szerint magamba fogadok. Egyébként pedig, bort emberek készítenek, nem ideák. A különleges adatai pedig senkinek sem érdekelnek. Maximum, ha törvényes keretek között kezelem őket. (Nem a származási jelzésről beszélek.)
  • És még valami. Ha a címke túlüvölti a bort. Harsog a palackon, látszatrejtvényeket ad, csak a ceruzát nem dobja utánad, hogy: fejts meg, a mindenedet! Legszívesebben kedvesen visszabazsalyognék rá, hogy: minek? A bor útjában állsz, talán nem véletlenül...

Ami a legvonzóbb:

  • Matt, kicsit rusztikus felület, tört alapszín, erős, mély kontraszt a betűkkel.
  • Letisztult, absztrakt minta.
  • Ha a fantázianév közelebb húz a "tartalomhoz", egyszerű, érthető, esetleg szójáték szinten vicces.
  • Ha a címke már védjegy, messziről felismerhető, rásimul nem csak az adott borra, de egy borsorra, képvisel alkotó embert, ízlést, ízvilágot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése